Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je – zolang het rentepercentage niet wijzigt – elke maand hetzelfde, vaste bedrag dat uit twee delen bestaat: rente en aflossing. Naarmate de looptijd vordert daalt geleidelijk het bedrag van de maandelijkse rente en stijgt het bedrag van de maandelijkse aflossing. Aan het einde van de looptijd heb je de volledige hypotheekschuld afgelost.

Kenmerken

Het maandelijkse vaste bedrag dat je betaalt, is opgebouwd uit twee delen: rente (die je betaalt als vergoeding voor het geleende bedrag) en aflossing. De verhouding tussen die twee delen verandert geleidelijk. Na iedere betaling heb je iets afgelost en neemt het rentebedrag voor de volgende maandtermijn steeds iets af. De aflossing stijgt maandelijks iets zodat het totale bedrag dat je iedere maand moet betalen hetzelfde blijft. Zodra het rentepercentage wijzigt, wijzigt ook het maandbedrag. Je netto maandlasten stijgen wel, doordat je minder rente kunt aftrekken.

Voor wie en waarom?

Om bij nieuwe hypotheken in aanmerking te kunnen komen voor renteaftrek, kan je alleen kiezen uit de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. Een adviseur of hypotheekverstrekker kan je meer vertellen over de verschillen en de mogelijkheden. Om je op weg te helpen, zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van een annuïteitenhypotheek voor je op een rij.

Voordelen 

  • In het begin heb je veel belastingvoordeel en daardoor lagere maandlasten.
  • Je weet zeker dat je aan het einde van de looptijd de volledige hypotheekschuld hebt afgelost.

Nadelen 

  • Gedurende de looptijd krijg je steeds minder rentevoordeel. Daardoor worden je netto woonlasten steeds hoger.
  • In het begin los je maar weinig af, waardoor de schuld grotendeels intact blijft.

Let op!

  • Wanneer je je hypotheek gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de woning die je als hoofdverblijf gebruikt, is de hypotheekrente onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar. Eén van de voorwaarden om hypotheekrenteaftrek te krijgen is dat je de hypotheek wel tijdens de looptijd via een annuïtair of lineair aflosschema in maximaal dertig jaar volledig aflost.
  • Kijk voor de laatste regels over hypotheken op de website van de rijksoverheid.