Hypotheek

Je eigen droomhuis aan het water? Of een leuk appartementje in de binnenstad? Wat voor woning je ook kiest, een huis kopen doe je niet zomaar. Je zult er vaak eigen geld voor moeten meenemen en meestal een hypotheek voor moeten afsluiten. Maar hoe weet je nu welke hypotheekvorm het beste bij jou past?

Kenmerken

Met een hypotheek sluit je een geldlening af, waarbij je huis het onderpand is. Omdat het vaak om een hoog bedrag gaat, is het belangrijk dat je je er goed in verdiept. Belangrijk is dat je hypotheek goed past bij jouw situatie. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Een adviseur kan je helpen uitzoeken welke hypotheekvorm voor jou geschikt is. Om je daarbij te helpen, hebben we van alle hypotheekvormen de belangrijkste eigenschappen op een rij gezet. 

Als je als starter je eerste hypotheek sluit of als bestaand huiseigenaar je hypotheek verhoogt, dan geldt sinds 1 januari 2013 een extra voorwaarde om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen: de nieuwe hypotheek moet tenminste annuïtair in maximaal dertig jaar volledig afgelost worden. De volgende twee hypotheekvormen voldoen aan deze eisen.

Voor de overige hypotheekvormen kom je niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je deze nieuw sluit.

Als je op een van deze vijf hypotheekvormen al recht van hypotheekrente hebt, dan vervalt dat niet bij verhuizing. De aflosverplichting gaat wel gelden voor de eventuele verhoging van het hypotheekbedrag bij verhuizing naar een andere koopwoning.

Let op!

  • Sluit je een lening af om een woning te kopen of te verbouwen? Dan kun je een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen. Met een NHG kun je meestal profiteren van een lagere rente en loop je minder risico. Om in aanmerking te komen voor een NHG, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag de koopsom van je woning maximaal 310.000 euro bedragen (2020). Daarnaast moet je aan bepaalde inkomensnormen voldoen. Lees meer over de Nationale Hypotheek Garantie.
  • Bij aankoop van een woning mag de hypotheek niet hoger zijn dan de waarde van de woning. De bijkomende kosten zal je zelf moeten betalen. Dit betekent dat je vaak (in elk geval als starter) ook zelf geld moet hebben om een huis te kunnen kopen.