Waterschade

Lekkage na een flinke regenbui? Lekkende waterleidingen of een aquarium dat breekt? Waterschade komt meestal onvoorzien, maar kan voor flink wat kosten zorgen. In de meeste gevallen krijg je de schade vergoed.

Met een inboedelverzekering en/of opstalverzekering ben je verzekerd tegen waterschade. Soms kun je deze samen afsluiten – onder de naam ‘woonhuisverzekering’. Als je een huurwoning hebt, dan is alleen de inboedelverzekering nodig. Heb je een huis gekocht? Dan is het slim beide verzekeringen af te sluiten. De opstalverzekering vergoedt namelijk schade aan je huis.

Wat is gedekt?

De meeste inboedel- en opstalverzekeringen dekken:

  • schade door regenwater dat via het dak je huis is binnengekomen;
  • waterschade door een gesprongen leiding;
  • waterschade door een gebroken aquarium of een kapot waterbed.

Sommige uitgebreidere verzekeringen dekken ook schade door water dat via de begane grond is binnengestroomd, de kosten voor het opsporen van leidingbreuken of de kosten leidingen te herstellen bij vorstschade. De verzekeraar verwacht van jou dat de schade niet te danken is aan achterstallig onderhoud aan je woning of omdat je bijvoorbeeld een raam open hebt laten staan tijdens een harde regenbui. De schade wordt alleen vergoed als die onverwachts kwam.

Schade voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan herstellen. Op de informatiepagina over noodweer lees je hoe je waterschade door noodweer, zoals extreme neerslag, zoveel mogelijk kan voorkomen. Ook kunnen lekkende waterleidingen in de woning voor veel schade zorgen. Het is daarom belangrijk dat waterleidingen in je woning door een professional worden aangelegd, gecontroleerd en onderhouden. Ook kan je zelf eenvoudige maatregelen nemen om schade door lekkende waterleidingen te voorkomen.

Waterschade door extreem weer

Het klimaat verandert en de kans op extreem weer neemt toe. Dat betekent dat er ook een grotere kans is op schade. Door bliksem, hagel, overstroming, regen, sneeuw, vorst, ijzel of wind. Welke schade is verzekerd? Welke schade niet en welke schade is aanvullend te verzekeren? Dat is in één oogopslag te zien in de Infographic verzekerbaarheid klimaatrisico’s.