WIA

Ben je langdurig ziek? Dan betaalt je werkgever de eerste twee jaar een deel van je loon door. Kun je na twee jaar nog steeds niet of minder werken? Dan kun je een WIA-uitkering aanvragen. WIA is de afkorting van Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen.

Kenmerken

De WIA gaat uit van wat je nog wel kunt. Als je gedeeltelijk werkt is dat dus financieel voordeliger dan wanneer je niet werkt. De WIA maakt onderscheid tussen twee groepen mensen:

  • Je kunt helemaal niet meer werken. Je bent dan volledig en duurzaam arbeidsongeschikt. Dan val je onder de regeling Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA). Hier kun je meer over lezen op de website van de rijksoverheid.
  • Je kunt gedeeltelijk of over een tijdje wel werken. Je bent dan gedeeltelijk of volledig arbeidsgeschikt, maar niet voor altijd. Dan val je onder de regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA).

WIA-uitkering aanvragen

Een WIA-uitkering vraag je aan bij het UWV. Zodra je dat hebt gedaan nodigt een arts van het UWV je uit voor een gesprek. Hij stelt vast wat je problemen zijn. Ook brengt hij in kaart wat je nog wel kunt en wat niet. Daarna heb je meestal nog een gesprek met een arbeidsdeskundige. Die bekijkt welk werk je nog kunt doen. En wat je daarmee kunt verdienen.

Na deze gesprekken stellen de arts en de arbeidsdeskundige vast voor hoeveel procent je nog kunt werken. En of je een WIA-uitkering krijgt. Ook bekijken zij hoe hoog deze uitkering dan is.

Let op

  • Zowel bij een IVA- als WGA-uitkering gaat je inkomen flink achteruit. Hoeveel? Dat hangt af van je persoonlijke omstandigheden. Er zijn speciale verzekeringen om die ‘achteruitgang’ goed te maken. Die noemen we WIA-aanvullingsverzekeringen.
  • Lees meer over de WIA op de website van de rijksoverheid.