Inbraakslachtoffer wil terugslaan

Meer dan veertig procent van de mensen die een inbraak meemaken, zou de inbreker weleens een flink pak rammel willen geven. Daarnaast vinden de slachtoffers de straf die een inbreker krijgt veel te laag. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken.

Bijna een kwart van de duizend ondervraagden is erg boos op de inbreker en een vijfde zou de inbreker weleens goed de waarheid willen vertellen over wat hen is aangedaan. Voorzitter van de stichting Coen Staal snapt dat wel: “Een inbraak overkómt mensen en veroorzaakt een flinke inbreuk op hun leven, hun privacy en hun veiligheidsgevoel. Na het meemaken van een inbraak of poging daartoe daalt het gevoel van veiligheid in de eigen woning gemiddeld van een 7,8 naar een 6,0.”

Flinke straf voor inbreker

Slachtoffers van een inbraak zijn niet mild als het gaat om de bepaling van een straf voor de dader. Van hen vindt 28 procent een celstraf het meest gepast. De gemiddelde celstraf die men dan zou opleggen, bedraagt maar liefst 22 jaar. Een kwart van de slachtoffers meent dat de dief, wanneer hij in de kraag wordt gevat, verplicht zou moeten worden tot het betalen van een schadevergoeding van gemiddeld bijna drieduizend euro (2.965 euro). Staal denkt dat we de strafmaat vooral als een gevoelsbarometer moeten interpreteren. “Een inbraak kan hun leven zodanig vergallen, dat slachtoffers dit op deze manier vereffend willen zien.”

Inbraakpreventieweken

Gelukkig kun je veel doen om inbraak te voorkomen. Daarvan wil de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken iedereen dan ook bewust maken. Staal: “Een inbraak kun je nooit helemaal uitsluiten, maar je kunt wel, door zelf de juiste preventieve maatregelen te treffen, de kans erop zo klein mogelijk maken.” Weten wat jij nog kunt verbeteren? Begin met de InbraakPreventieCheck waarmee je kunt testen hoe inbraakveilig jouw huis is. Meer weten? Kijk dan op de website van de Nationale Inbraakpreventie Weken.