Auto rijden

Maarten (24) is in zijn nopjes. Zijn eerste eigen auto! Hij heeft weken gezocht naar hét perfecte model voor dé perfecte prijs. “Het uitzoeken is ontzettend leuk, maar ook veel uitpluiswerk. Het kost natuurlijk wel wat! Niet alleen de auto zelf, ook alle verzekeringen en belastingen eromheen… belangrijk om dat goed uit te zoeken. Ik heb geen zin om voor vervelende verrassingen te komen staan.”

Maarten is zich er goed van bewust dat je met van alles te maken krijgt als je een auto koopt. Zodra je een kenteken op je naam laat zetten, ben je verplicht je te verzekeren voor eventuele schade die je aan anderen toebrengt.

Een auto en verzekeren

Hopen dat die schade er nooit van komt, natuurlijk. Maar het is wel belangrijk om je te verzekeren. De bedragen bij verkeersschades kunnen namelijk behoorlijk oplopen… “Om weer even terug te komen op die vervelende verrassingen: twee jaar geleden kreeg een goede vriend van me een botsing. Met hem was er gelukkig niets ergs, maar zijn auto had behoorlijke schade. En de auto van degene die hij aanreed, was er helemaal niet best aan toe. Gelukkig dekte zijn WA-verzekering de schade die hij had veroorzaakt. Als hij geen verzekering had gehad was hij niet alleen strafbaar, maar zou hij nog jaren moeten betalen.” Maarten ziet de ervaring van zijn vriend als een belangrijke les.