Gevolgen voor pensioen

Gevolgen voor pensioen

Gaan jullie uit elkaar, dan heeft dat gevolgen voor de pensioenopbouw. Dat geldt zowel voor het ouderdoms- als het partnerpensioen.

Ouderdomspensioen

Als jullie tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap pensioen hebben opgebouwd, wordt dat gelijk over jullie verdeeld. Het is belangrijk dat op tijd aan te geven bij de verzekeraar of pensioenuitvoerder. Doe je dat binnen twee jaar, dan ontvang je jouw deel van het pensioen rechtstreeks van de uitvoerder. Anders moet je het zelf bij je ex-partner halen. De verdeling is via de wet geregeld, maar je kunt daar van afwijken. Lees daarover meer op de www.pensioenkijker.nl.

Partnerpensioen

In de meeste pensioenovereenkomsten leg je ook een partnerpensioen vast. Dit is een uitkering voor je partner als jij overlijdt. Er zijn twee soorten partnerpensioen: ‘op opbouwbasis’ en ‘op risicobasis’. Dit onderscheid is belangrijk als je uit elkaar gaat. Bij een partnerpensioen op opbouwbasis heb je namelijk ook na de scheiding recht op partnerpensioen. Dit noemen we ook wel ‘bijzonder partnerpensioen’. Bij het partnerpensioen op risicobasis heb je dit recht niet.