Het verzekeren van e-bikes en hoverboards. Hoe zit dat?

E-bikes, monowheels, hoverboards, elektronische steps. Aan de lopende band komen hippe, nieuwe vervoersmiddelen op de markt. Ze zijn razend populair, maar mag je er ook mee op de openbare weg? En welke verzekering heb je eigenlijk nodig? Er is behoefte aan meer duidelijkheid over de regels omtrent deze innovatieve manieren van vervoer.

Sommige elektrische fietsen kunnen wel een snelheid van 45 kilometer per uur halen. Die categorie elektrische fietsen is wettelijk gelijkgesteld aan bromfietsen en vallen onder dezelfde voorwaarden zoals de kentekenplicht en de verplichte WA-verzekering. Voor ‘lichtere’ elektrische fietsen, tot 25 kilometer per uur, heeft de Nederlandse overheid in 2006 bepaald dat er geen verzekeringsplicht geldt. Maar de kans bestaat dat dit gaat veranderen.

E-bikes en aansprakelijkheid
Elektrische fietsen vallen onder de huidige Europese richtlijnen voor motorrijtuigen. De Europese Commissie wil wel dat voor deze e-bikes ook het wettelijk verplichte aansprakelijkheidsregime geldt dat nu voor onder meer auto’s en motoren bestaat. Voor e-bikes met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur biedt de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) al een stevige dekking. Maar er is toch behoefte aan een onderzoek naar welke ongelukken er nu precies met e-bikes gebeuren. Hoe vaak wordt er daarbij een beroep gedaan op de AVP en ontstaan er veel problemen bij het afhandelen van de schade? En is een verplichte WA-verzekering voor alle e-bikes uiteindelijk nodig?

Meer duidelijkheid
Het brede aanbod van innovatieve vervoersmiddelen vraagt om nieuwe antwoorden en verzekeringsoplossingen. Iedereen moet weten waar hij of zij aan toe is bij de aanschaf van zo’n nieuw voertuig. Die helderheid ontbreekt nu vaak. Een hoverboard of elektronisch skateboard wordt wel gezien als een motorrijtuig, maar mogen niet op de openbare weg rijden. Wie dat toch doet, riskeert een forse boete of kan het snelle speelgoed zelfs kwijtraken. Voor andere vervoersmiddelen is een aangepaste AVP nodig of zelfs een kenteken en verplichte aansprakelijkheidsverzekering, de WA-verzekering.

Meer informatie? Bekijk het overzicht van innovatieve vervoersmiddelen die we nu kennen.