Rijk, rijker, rijkst

Traditiegetrouw heeft het kabinet op de derde dinsdag van september de plannen voor volgend jaar weer bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat ruim tachtig procent van de Nederlanders er in koopkracht op vooruit gaat. Werkenden zelfs met gemiddeld 750 euro per jaar. Maar hoe rijk zijn wij eigenlijk?

 

Verzekeraar Allianz heeft het vermogen en de schulden van huishoudens in meer dan vijftig landen geanalyseerd. Daaruit blijkt dat ons land is gezakt van de zesde naar de negende plaats op de wereldranglijst van rijkste landen. Gemiddeld hebben wij een netto vermogen van 80.180 euro. Zwitserland staat met een gemiddeld vermogen van 170.590 euro voor het derde jaar op rij op de eerste plaats. De Verenigde Staten (160.950 euro) en het Verenigd Koninkrijk (95.600 euro) zijn tweede en derde.

Rendement

Als wordt gekeken naar het behaalde rendement, dan doen Nederlandse huishoudens het opvallend goed. In 2015 behaalden zij een rendement van 4,8 procent, terwijl Franse huishoudens niet hoger kwamen dan 3,6 procent en de Duitse huishoudens zelfs bleken steken op 2,3 procent. Volgens Allianz komt dat omdat Nederlandse beleggingsportefeuilles voor een bovengemiddeld percentage uit verzekeringen en pensioenen bestaan. “Door de heel lage rente loont het kennelijk minder om geld op de bank te zetten en kun je beter meer investeren in kapitaalmarkten.”