Aantal kleine branden stijgt in coronatijd
Hij had het, “eerlijk gezegd”, wat rustiger verwacht. Maar het tegendeel is waar. Het zijn drukke tijden voor de Stichting Salvage, die namens de gezamenlijke brandverzekeraars hulp verleent na onder meer brand en storm. Vooral het aantal kleine branden is tussen 18 en 30 maart opvallend snel toegenomen: van 75 in 2019 naar 104 dit jaar.
Veel mensen zijn thuis en dat leidt tot veel opdrachten. Meer dan normaal zelfs. Volgens directeur Johan van den Berg van de Stichting Salvage ligt de verhouding tussen particuliere en zakelijke oproepen normaal gesproken op 70-30, maar nu op 82-18. “Wij maken een onderscheid tussen brand/water/aanrijding/bliksem en explosie-meldingen. Vorig jaar lag het totaal aantal meldingen van 18 tot en met 30 maart op 152, terwijl dat er nu 184 zijn. Een stuk drukker dus en dat zit met name in het aantal kleine branden, dat met 29 fiks is gestegen.”
Meldingen per provincie/dag
Uit de cijfers blijkt dat Noord-Brabant koploper is, met 36 meldingen. Gevolgd door Noord-Holland met 30 en Zuid-Holland met 29 meldingen. De minste meldingen (drie) komen uit Friesland.
Als wordt gekeken naar het aantal meldingen per dag, dan blijkt 29 maart met 28 meldingen veruit de drukste dag tot nu toe. Minst drukke dag was 18 maart, met vijf meldingen.
Thuiswerken
Beleidsadviseur Geerlof van Loo van de Stichting Salvage, vult daarbij aan dat maar liefst 66 van de 184 meldingen telefonisch zijn afgedaan. “Net als de rest van Nederland proberen wij thuis te werken. Onze coördinatoren werken zoveel mogelijk op afstand en kijken bijvoorbeeld digitaal met een bewoner mee wat er moet gebeuren. Het is niet optimaal, maar een coördinator kan gedupeerden ook op afstand bijstaan en bijvoorbeeld een schoonmaakbedrijf inschakelen. We zijn nu zo min mogelijk ter plekke, maar komen alsnog in zo’n zestig procent van de gevallen bij de mensen thuis.”
Drie besmettingen
Tot nu toe heeft de Stichting Salvage te maken gekregen met een drietal meldingen waarbij sprake was van besmetting met het coronavirus. “En wie stuur je dan om de boel weer leefbaar te maken?”, aldus Van Loo. “Wij dachten in eerste instantie dat het best lastig zou worden of iemand zijn vinger op zou steken, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Misschien is wennen een raar woord, maar schoonmaak- en reconditioneringsbedrijven nemen allerlei maatregelen om veilig te kunnen werken. En, eerlijk is eerlijk, sommige bedrijven komen veel vaker in besmette gebieden. Bijvoorbeeld als ze na een uitbraak van de vogelpest een kippenbedrijf moeten schoonmaken. Of als ze ingepakt en wel op pad gaan om asbest op te ruimen. Corona is een nieuw fenomeen, maar moeilijke omstandigheden zijn we al veel langer gewend.”
Salvagecoördinator
De Stichting Salvage komt in actie na een oproep van de brandweer en valt onder de vitale beroepen. Na een brand-, water- of stormschade stuurt Salvage een coördinator op pad met een driedubbele opdracht: aandacht, actie en advies. De coördinator, die in het dagelijks leven bij een expertisebedrijf werkt, biedt namens verzekeraars de eerste hulp aan gedupeerden en zorgt voor schadebeperkende maatregelen.