Aantal meldingen Stichting Salvage blijft bijna gelijk

De Stichting Salvage komt in actie na een oproep van de brandweer. Na een brand-, water- of stormschade stuurt Salvage een coördinator op pad met de opdracht aandacht, actie en advies te geven. De coördinator, die in het dagelijks leven bij een expertisebedrijf werkt, helpt gedupeerden namens verzekeraars en zorgt dat de schade zoveel mogelijk beperkt blijft.

In 2023 heeft de Stichting Salvage 5.841 meldingen gekregen om hulp te verlenen. Een jaar eerder lagen die aantallen min of meer gelijk: 5.905 meldingen. Dat blijkt uit het jaaroverzicht dat Salvage deze week heeft gepubliceerd.

De Stichting Salvage noemt in dat jaaroverzicht de stijging van het aantal meldingen van explosies in de veiligheidsregio Rotterdam opvallend. Ook de stijging van accu’s en batterijen, met een vermoedelijke brandoorzaak, is volgens Salvage bijzonder.

Hulp na brand

Traditiegetrouw hebben de Salvage-coördinatoren weer de meeste hulp verleend na brand, bliksem en/of explosie. Dat was in 2023 bij 7.232 van de in totaal 9.085 objecten het geval. Bij 1.681 objecten was er sprake van waterschade en in 93 gevallen was storm de schadeoorzaak.

Jaarwisseling

Rond de jaarwisseling, op 31 december en 1 januari, is Salvage in totaal 88 keer uitgerukt. Een daling ten opzichte van vorig jaar (105).
Het Verbond van Verzekeraars maakte deze week bekend dat de eerste schatting van de particulier verzekerde schade van de jaarwisseling ongeveer acht miljoen euro bedraagt. Dat betekent bijna een halvering ten opzichte van de vorige jaarwisseling, toen de schade uiteindelijk 15,5 miljoen bedroeg.

Hoge waardering

De Stichting Salvage – die namens de gezamenlijke brandverzekeraars hulp verleent bij schade aan gebouwen na brand, blikseminslag, explosie, water, storm en/of aanrijding – kan net als vorig jaar op een hoge waardering rekenen. Gemiddeld geven gedupeerden de hulpverlening een 8,7. Meer kerncijfers, bijzonderheden en ontwikkelingen zijn te vinden in het jaaroverzicht van 2023 van de Stichting Salvage.