April: maand van de groene tuin
Door klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met periodes van extreme hitte, droogte en neerslag. Als je je tuin voorbereidt op het veranderende klimaat heb je minder last van de gevolgen. Dit noem je het klimaatbestendig maken van je tuin. Maar hoe doe je dat? Deze tips helpen je op weg.
Wip tegels uit je tuin
De eerste stap naar een klimaatbestendige tuin is het verwijderen van tegels: maak minimaal 60 procent van je tuin groen. Wil je bepaalde delen van je tuin verharden? Kies dan voor halfverharding, waterdoorlatende klinkers of een terras met brede voegen. Zo kan het regenwater goed de bodem intrekken.
Vergroen je omgeving
Een groene tuin vol begroeiing is beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering dan een kalere tuin. Een groene tuin kan hevige regen beter verwerken en kan beter tegen droogte. In de zomer bieden bomen, struiken en (hoge) planten natuurlijke schaduw en verkoeling. Je kunt ook plekken vergroenen die normaal gesproken niet groen zijn, zoals je dak of gevel.
Vang regenwater op
Door regenwater op te vangen kun je in tijden van droogte je tuin mooi en gezond houden zónder veel drinkwater te gebruiken. Je kunt het regenwater bijvoorbeeld opvangen in een regenton of onder de grond in infiltratiekratten. Door je regenpijp af te koppelen stroomt het regenwater niet meer direct het riool in, maar wordt het water opgevangen in de tuin. Zo kan het riool beter omgaan met veel regenwater én wordt het regen water niet onnodig gezuiverd.
Wil je nog meer tips over een gezonde groene en koele tuin (of balkon)? Kijk dan eens op deze website: Home – Maand van de Groene Tuin.