Aanbouwverzekering

Met de aanbouwverzekering ben je verzekerd voor schade aan je woning door verbouwingswerkzaamheden. Het gaat zowel om schade aan het al bestaande deel van je woning als aan het deel waaraan je aan- of verbouwt.

Kenmerken

De aanbouwverzekering dekt schade door instorting, verzakking of scheuren. Daarnaast kun je kiezen voor een dekking tegen het aansprakelijkheidsrisico. Dan ben je ook verzekerd als je schade hebt veroorzaakt aan omliggende gebouwen of aan personen.

Voor wie en waarom?

De verzekering is bedoeld voor mensen die zelf hun woning verbouwen. Maar ook als er meerdere aannemers en installateurs bij het werk betrokken zijn, is de verzekering zinvol. Doet één aannemer de verbouwing? Dan is er kans dat hij zelf een zogeheten ‘constructie-all-riskverzekering’ heeft. Daarmee is hij al gedekt voor schade door een aanbouw of verbouwing. Dan nog kan een aanbouwverzekering nuttig zijn. Bij een schade ontvang jij dan als opdrachtgever een schadevergoeding. Daarmee heb je de zekerheid dat je de schade echt kunt laten herstellen.

Let op!

  • Een aanbouwverzekering is geen vervanging van de opstal(woonhuis)verzekering en de inboedelverzekering. Die moet je dus niet opzeggen! Sterker nog: vaak moet je deze verzekeringen hebben voordat je een aanbouwverzekering kunt afsluiten.
  • Stel de verzekeraar van je woonhuis- en inboedelverzekering altijd op de hoogte van je verbouwplannen.
  • Zodra je (of je aannemer) het werk oplevert, eindigt de verzekeringsdekking van de aanbouwverzekering. Wel kun je de dekking verlengen tijdens de garantietermijn. Ontstaat er tijdens deze termijn schade, dan is die meeverzekerd.
  • De hoogte van je premie hangt af van de bouwsom en de aard van de werkzaamheden. Bijvoorbeeld de vraag of er geheid moet worden.