Aanvullende zorgverzekering

Iedere Nederlander van achttien jaar en ouder moet een basisverzekering hebben. Daarnaast kun je vrijwillig een aanvullende verzekering afsluiten. Die verzekering dekt kosten die de basisverzekering niet of niet helemaal vergoedt.

Kenmerken

De basisverzekering dekt een vast pakket aan zorg – dat is in de wet vastgelegd. Voor behandelingen buiten dat vaste pakket kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Er zijn veel verschillende aanvullende verzekeringen. Zo zijn er aanvullingen speciaal voor studenten of jongeren.

Voor wie en waarom?

Een aanvullende zorgverzekering is bedoeld voor mensen die prijs stellen op bijzondere behandelingen, bijvoorbeeld een medische check of sportmedisch advies. Ook voor mensen met een bril of contactlenzen kan een aanvullende verzekering nuttig zijn. Die krijg je namelijk niet vergoed met een basisverzekering. Zelfde geldt voor alternatieve geneeswijzen of buitenlandvaccinaties.

Let op!

  • Je kunt kiezen uit verschillende aanvullende pakketten. Meestal geldt: hoe uitgebreider, hoe duurder.
  • Ga goed na welke medische behandelingen je graag gedekt wil hebben. En vooral: welke niet. Het is zonde om premie te betalen voor iets waarvan je geen gebruik maakt.
  • De aanvullende verzekering wisselt niet automatisch mee als je voor de basisverzekering naar een andere verzekeraar gaat. Omdat er voor de aanvullende verzekering geen acceptatieplicht geldt, is het verstandig om eerst een verzekeraar te zoeken die je accepteert voordat je je oude verzekering opzegt.