Aflossingsvrije hypotheek

Een hypotheek bestaat meestal uit rente en aflossing: je betaalt iedere maand rente over de lening en lost die lening af. Bij een aflossingsvrije hypotheek is dat niet het geval. Je betaalt tijdens de looptijd van de hypotheek alleen rente. Je hypotheekschuld los je pas aan het einde van de looptijd af.

Kenmerken

Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten, moet je de volledige hypotheekschuld aan het einde van de looptijd aflossen. Dat kan op een aantal manieren:

  • Je verkoopt je huis en betaalt met de opbrengst je hypotheekschuld af.
  • Je lost je schuld af met een bedrag dat je hebt gespaard.
  • Je sluit een nieuwe hypotheek af of je verlengt de looptijd van de bestaande hypotheek, al dan niet aflossingsvrij. Let op! Zodra je dertig jaar renteaftrek hebt gehad, stopt de renteaftrek. Resultaat is dat je netto maandlasten omhoog gaan.

 

Tussentijds aflossen

Als je een hypotheek hebt, kun je tussentijds ook aflossen. Voordeel daarvan is dat je maandlasten lager worden tijdens de rest van de looptijd van de hypotheek. Je restschuld wordt ook lager. Nadeel is dat het voor je belastingopgave niet altijd handig is. Want: als je hypotheekschuld daalt, hoef je minder rente te betalen. Maar dat betekent ook dat je minder hypotheekrente kunt aftrekken. Of tussentijds aflossen voor jou nuttig is, kun je het beste aan je adviseur, bank of verzekeraar vragen.

Als dit het geval is, en je er dus voor kiest om tussentijds af te lossen, mag je per jaar een bepaald percentage aflossen zonder daarvoor te hoeven betalen. In de voorwaarden van je hypotheek staat welk percentage voor jou geldt. Ook kan je daarin lezen wanneer je extra moet betalen als je meer wilt aflossen.

 

Per 1 januari 2013 zijn de regels rondom de hypotheekrenteaftrek veranderd. Daardoor kun je de rente van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek (afgesloten na 1 januari 2013) niet meer aftrekken.

 

Let op!

Het is belangrijk dat een hypotheek betaalbaar is. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Omdat je bij een aflossingsvrije hypotheek tijdens de looptijd niet maandelijks aflost, is het van belang dat je ook stilstaat bij de toekomst:

  • De mogelijkheid tot renteaftrek stopt zodra je dertig jaar renteaftrek hebt gehad. Na afloop van deze periode zullen je hypotheeklasten daardoor stijgen. Kun je de lasten nog betalen als je geen renteaftrek meer hebt?
  • Zijn de lasten nog betaalbaar als de rente, na afloop van de rentevaste periode, veel hoger is?
  • Zijn de lasten nog betaalbaar als je met pensioen gaat?
  • Brengt de verkoop van jouw huis straks voldoende op om de hele hypotheek af te lossen?

Lees meer over de regels op de website van de Belastingdienst.