Algemene ouderdomswet (AOW)

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een maandelijks basisinkomen voor iedereen die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Dit inkomen loopt door tot je overlijden.

Kenmerken

Het bedrag dat je krijgt, is afhankelijk van een aantal zaken.

  • Ten eerste hangt het af van het aantal jaren dat je tijdens je werkzame leven in Nederland hebt gewoond. Heb je al die tijd in Nederland gewoond? Dan heb je recht op een volledige AOW-uitkering. Per jaar bouw je twee procent aan AOW-rechten op. Heb je korter in Nederland gewoond? Dan heb je ook minder AOW-rechten opgebouwd en wordt de uitkering lager. Als je op of na 1 januari 1950 bent geboren, dan krijg je geen AOW-pensioen als je minder dan één jaar verzekerd bent geweest.
  • Daarnaast hangt de hoogte van je AOW af van je woonsituatie. Er zijn twee verschillende uitkeringen: (1) voor een alleenstaande, (2) voor een gehuwde of samenwonende.

Let op!

  • De hoogte van je AOW verandert als je woonsituatie verandert. Geef veranderingen dan ook altijd direct door aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
  • Via Mijn SVB  kun je berekenen wat jouw AOW-leeftijd is. Ook kun je snel en veilig een wijziging doorgeven, gegevens bekijken of een aanvraag indienen.