Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag dat uit twee delen bestaat: rente en aflossing. In het begin betaal je veel rente en weinig aflossing. Aan het eind is dat precies andersom. Aan het einde van de looptijd heb je de volledige hypotheekschuld afgelost.

Kenmerken

Het maandelijkse vaste bedrag dat je betaalt, is opgebouwd uit twee delen: rente (die je betaalt als vergoeding voor het geleende bedrag) en aflossing. De verhouding tussen die twee delen verandert geleidelijk. Aan het begin is je hypotheekschuld nog hoog, dus betaal je meer rente en minder aflossing. Daardoor kun je veel hypotheekrente aftrekken voor de belasting. Je netto maandlasten blijven dan laag. Aan het einde van de looptijd is het precies andersom: je betaalt minder rente en je lost steeds meer af. Het bedrag dat je maandelijks betaalt, blijft hetzelfde. Je netto maandlasten stijgen wel, doordat je minder rente kunt aftrekken.

Voor wie en waarom?

Kies je voor zekerheid en verwacht je in de toekomst meer inkomen te krijgen? Dan is de annuïteitenhypotheek misschien iets voor jou. Je netto maandlasten zijn in het begin laag en worden later hoger. Een adviseur of hypotheekverstrekker kan je er meer over vertellen. Om je op weg te helpen, zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van een annuïteitenhypotheek voor je op een rij.

Voordelen 

  • In het begin heb je veel belastingvoordeel en daardoor lagere maandlasten.
  • Je weet zeker dat je aan het einde van de looptijd de volledige hypotheekschuld hebt afgelost.

Nadelen 

  • Gedurende de looptijd krijg je steeds minder rentevoordeel. Daardoor worden je netto woonlasten steeds hoger.
  • In het begin los je maar weinig af, waardoor de schuld grotendeels intact blijft.

Let op!

  • Wanneer je je hypotheek gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van je eigen woning, is de hypotheekrente aftrekbaar. Om hypotheekrenteaftrek te krijgen, moet je de hypotheek wel tijdens de looptijd van maximaal dertig jaar volledig aflossen.
  • Sinds 1 januari 2014 mag het verschil tussen de hoogte van de hypotheek en de echte waarde van de woning maximaal 103 procent zijn. Als je woning 200.000 euro kost, mag je hypotheek dus maximaal 103 procent x 200.000 = 208.000 euro bedragen.
  • Verder gaat het maximale tarief waartegen je hypotheekrente kunt aftrekken, sinds 1 januari 2014 jaarlijks met 0,5 procentpunt omlaag. Het maximum percentage was 52 procent en gaat in 28 jaar tijd naar 38 procent.
  • Kijk voor de laatste regels over hypotheken op de website van de rijksoverheid.