Assurantiebelasting 

Assurantiebelasting is belasting op verzekeringen. Deze belasting wordt betaald door je verzekeraar of via je adviseur. Zelf hoef je daar niks voor te doen.

Over de meeste schadeverzekeringen moet assurantiebelasting worden betaald aan de Belastingdienst. Dat geldt bijvoorbeeld voor je inboedel- en opstalverzekering, maar ook voor je autoverzekering. Bij een reisverzekering betaal je slechts over een deel assurantiebelasting. Voor de onderdelen medische kosten, ongevallen en bagage geldt namelijk een vrijstelling. De onderdelen waar wel belasting over moet worden betaald, zijn rechtsbijstand en hulpverlening.

Reis

Sommige reisverzekeraars kiezen ervoor om de assurantiebelasting door te berekenen in de premie. Je ziet de assurantiebelasting niet altijd apart vermeld op de polis staan, bijvoorbeeld omdat er een bedrag staat vermeld waarin de assurantiebelasting is inbegrepen. Ben je nieuwsgierig? Kijk dan op je polis of bel met je verzekeraar.

Hoogte

Het tarief van de assurantiebelasting is 21 procent.

Let op!

  • De hoogte van de assurantiebelasting wordt door de overheid vastgesteld. Niet door je verzekeraar.
  • Een aantal verzekeringsvormen is vrijgesteld van assurantiebelasting. Dat geldt onder meer voor levensverzekeringen, ongevallen-, invaliditeits- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, maar ook voor transportverzekeringen en je zorgverzekering.
  • Of je iets van de assurantiebelasting op je polis terug kunt vinden, verschilt per verzekeraar.