Basisverzekering of zorgverzekering

Iedereen van achttien jaar en ouder moet een basisverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt de kosten voor medische behandelingen. In de wet is vastgelegd om welke zorg het precies gaat. We noemen de basisverzekering ook wel zorgverzekering.

Kenmerken

Met de basisverzekering ben je onder andere verzekerd voor geneeskundige zorg. Bijvoorbeeld zorg door huisartsen, geneesmiddelen, medisch specialisten, verloskundigen en verblijf in het ziekenhuis. Verzekeraars zijn verplicht je te accepteren als je een basisverzekering wilt afsluiten. Wel is het slim eerst goed te vergelijken, bijvoorbeeld omdat de premie verschillend is. Ook moet je kiezen voor het type polis:

  • Naturapolis: daarmee kun je naar alle zorgaanbieders waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft. De verzekeraar betaalt de rekeningen ook rechtstreeks aan de zorgverlener. Soms kun je wel naar een andere zorgaanbieder, maar dan moet je mogelijk een deel van de kosten zelf betalen.
  • Restitutiepolis: hiermee kun je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Soms moet je wel eerst zelf de rekening betalen. De verzekeraar betaalt het bedrag dan later aan je terug.

Een restitutiepolis is vaak duurder dan een naturapolis. Dat komt doordat de verzekeraar bij een restitutiepolis meer administratie moet bijhouden. Bovendien missen verzekeraars dan de voordelen van grootschalige inkoop. Er bestaan overigens ook combinaties van de typen polissen.

Voor wie en waarom?

De basisverzekering is verplicht voor iedereen vanaf achttien jaar. Daarvoor betaal je geen premie, maar ben je wel verzekerd via je ouders. Op deze manier is iedereen verzekerd voor basiszorg. Daarnaast kun je een aanvullende verzekering afsluiten, bijvoorbeeld voor alternatieve geneeswijzen of de tandarts. Lees meer over een aanvullende verzekering.

Let op!

  • Je hebt op de basisverzekering een verplicht eigen risico. In 2015 is dat 375 euro. Een deel van de zorgkosten valt daaronder: dat betekent dat je de eerste 375 euro zelf betaalt voordat de verzekeraar de kosten voor je vergoedt.
  • Je kunt zelf een basisverzekering afsluiten, maar ook deelnemen aan een collectief contract. Meestal bespaar je dan zo’n zeven tot tien procent op de premie. Je kunt op veel manieren deelnemen aan collectieve contracten. Bijvoorbeeld via je werkgever of de sport- of studentenvereniging.