Basis- of zorgverzekering

Iedereen van achttien jaar en ouder moet een basisverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt de kosten voor medische behandelingen. In de wet is vastgelegd om welke zorg het precies gaat. We noemen de basisverzekering ook wel zorgverzekering.

Kenmerken

Met de basisverzekering ben je onder andere verzekerd voor geneeskundige zorg. Bijvoorbeeld zorg door huisartsen, geneesmiddelen, medisch specialisten, verloskundigen en verblijf in het ziekenhuis. Verzekeraars zijn verplicht je te accepteren als je een basisverzekering wilt afsluiten. Wel is het slim eerst goed te vergelijken, bijvoorbeeld omdat de premie verschillend is.

Voor wie en waarom?

De basisverzekering is verplicht voor iedereen vanaf achttien jaar. Daarvoor betaal je geen premie, maar ben je wel verzekerd via je ouders. Op deze manier is iedereen verzekerd voor basiszorg. Daarnaast kun je een aanvullende verzekering afsluiten, bijvoorbeeld voor alternatieve geneeswijzen of de tandarts. Lees meer over een aanvullende verzekering.

Let op!

  • Je hebt op de basisverzekering een verplicht eigen risico. Hoe hoog het eigen risico is kun je vinden op de site van de rijksoverheid. Een deel van de zorgkosten valt daaronder: dat betekent dat je de eerste kosten (tot de hoogte van het eigen risico) zelf betaalt voordat de verzekeraar de kosten voor je vergoedt.
  • Je kunt sinds 2023 geen korting meer krijgen op een collectieve basiszorgverzekering. Zorgverzekeraars kunnen nog wel zorginhoudelijke afspraken maken voor collectief verzekerden. Ook kortingen op aanvullende verzekeringen blijven mogelijk.