Bonus-malus of schadevrije jaren

Als je een autoverzekering sluit, betaal je daarvoor premie. De hoogte van die premie hangt van veel zaken af. Bijvoorbeeld van het aantal jaren dat je autorijdt zonder schade: de schadevrije jaren of no-claim. Verzekeraars registreren die jaren, maar hoe werkt dat precies? En wat zijn de gevolgen voor jou?

Kenmerken

Schadevrije jaren zijn de jaren dat je autorijdt zonder schade te claimen bij je verzekeraar. Voor ieder jaar krijg je korting op de premie van je autoverzekering: no-claimkorting. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting. Die korting kan oplopen tot tachtig procent. Verzekeraars mogen zelf bepalen hoeveel korting ze geven. Daarbij houden ze bijvoorbeeld ook rekening met je leeftijd, woonplaats of het aantal kilometers dat je rijdt per jaar. We noemen dit systeem het bonus/malussysteem. Onderdeel daarvan is de bonus/malusladder. Voor elk schadevrij jaar stijg je een trede op die ladder. Je krijgt dan meer korting. Als je een schade claimt, moet je een aantal treden op de ladder naar beneden. 

Let op!

Als je zelf een ongeluk veroorzaakt of een schade claimt op je cascoverzekering, kan dat gevolgen hebben voor je bonus/malusregeling. Met een bonusbeschermingsverzekering ben je daartegen verzekerd. Je verliest dan niet meteen je opgebouwde bonus als je een schade veroorzaakt. Per jaar mag je één schade maken zonder terug te vallen. In dat geval blijft je kortingspercentage gelijk. De bonusbeschermer biedt geen bescherming meer als je overstapt naar een andere verzekeraar.

Meer weten? Kijk dan bij het onderdeel ‘Auto rijden’.