Collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die je met een groep afsluit, bijvoorbeeld via je werk. Vaak geeft een verzekeraar dan korting.

Kenmerken

Veel werkgevers bieden een collectieve zorgverzekering: een verzekering voor alle medewerkers bij één verzekeraar. Doe je daaraan mee, dan is de premie vaak lager dan wanneer je zelf een verzekering afsluit. Niet alleen werkgevers bieden zo’n collectieve verzekering aan. Ook sportverenigingen of vakbonden hebben vaak een contract met een verzekeraar.

Voor wie en waarom?

De meeste mensen die een collectieve zorgverzekering afsluiten doen dat via hun werk. Maar het kan ook via een sportclub of een ander groepsverband. Vaak kun je ook de rest van het gezin meeverzekeren. Een groot voordeel is de prijs. De korting kan oplopen tot tien procent. 

Let op!

  • Wil je een aanvullende verzekering? Die moet je zelf kiezen naast de basisverzekering. 
  • Verander je van baan, dan kun je niet meer deelnemen aan de collectieve verzekering. Wel kun je de verzekering houden, maar dan betaal je vaak een hogere premie. Je kunt ook een andere verzekeraar zoeken, of bij je nieuwe werkgever deelnemen aan het collectieve contract. 
  • Stap je over? Let dan wel op: een nieuwe verzekeraar is alleen verplicht je te accepteren voor de basisverzekering, niet voor de aanvullende verzekering.