Europese zorgpas of verzekeringskaart

Met een Europese zorgpas heb je in het buitenland recht op zorg. Dat is wettelijk geregeld. De zorg kan wel per land verschillen.

Kenmerken

De Europese Unie heeft afgesproken dat iedere verzekerde een Europese verzekeringskaart krijgt. We noemen die kaart officieel de European Health Insurance Card (EHIC). Daarmee heb je in het buitenland recht op zorg die noodzakelijk is. Kan de zorg worden uitgesteld tot je terug bent in Nederland? Dan krijg je die zorg niet vergoed. De kaart is geldig in alle landen van de EU (let op: niet in Turkije), Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Australië. 

Voor wie en waarom?

Iedere verzekerde heeft recht op de Europese zorgpas. Iedereen kan de kaart gratis aanvragen bij zijn zorgverzekeraar. Na ongeveer vier dagen heb je de kaart in huis. Groot voordeel is dat je medische kosten in het buitenland ook niet hoeft voor te schieten. De buitenlandse zorgverlener stuurt de rekening direct naar de verzekeraar. 

Let op

  • De Europese zorgpas dekt niet alle kosten. Soms is het verstandig een aanvullende reisverzekering af te sluiten. Die dekt bijvoorbeeld ook spoedeisend vervoer.
  • De kaart geeft geen dekking als je naar het buitenland gaat met het doel je daar te laten behandelen.

Lees meer over de reisverzekering.