Geregistreerd partnerschap

De voorwaarden om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, zijn gelijk aan trouwen. Ook een geregistreerd partnerschap sluit je af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het partnerschap ga je automatisch aan in gemeenschap van goederen, tenzij je het anders regelt. Dat betekent dat alle bezittingen, maar ook alle schulden van jullie samen zijn.

Geregistreerd partnerschap of huwelijk 

Een kind dat in een huwelijk tussen een man en een vrouw wordt geboren, heeft hen direct allebei als ouder. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet het geval: erkenning of adoptie is dan de enige manier om ‘familierechten’ te krijgen. Bij een partnerschap zijn er ook verschillen in het gezag over de kinderen.

Verder kun je een geregistreerd partnerschap laten ontbinden zonder tussenkomst van een rechter (bij een huwelijk is dit niet het geval). Beide partners moeten het dan wel met elkaar eens zijn en geen kinderen hebben. Zijn de partners het niet eens en/of zijn er minderjarige kinderen in het spel? Dan moet het partnerschap via de rechter worden ontbonden.

Bij een geregistreerd partnerschap is het niet mogelijk om te scheiden van tafel en bed. In een huwelijk kan dit wel.