Herbouwwaarde

De herbouwwaarde is het totaal van de kosten om je huis opnieuw te bouwen. Bijvoorbeeld als je huis totaal verwoest wordt door brand.

De herbouwwaarde is belangrijk voor de woonverzekeringen die je afsluit. De verzekerde som van de woonhuis- of opstalverzekering moet minstens gelijk zijn aan de herbouwwaarde. Immers, als je huis afbrandt, krijg je voldoende vergoeding om een soortgelijk huis te herbouwen. 

Taxatie of herbouwwaardemeter!

Een taxateur kan de herbouwwaarde vaststellen. Maar er zijn ook andere methoden. Zo kun je bij veel verzekeraars gebruik maken van de herbouwwaardemeter. Dit is een hulpmiddel voor verzekeraars en verzekeringsadviseurs om op een snelle, eenvoudige manier de gemiddelde herbouwkosten van standaardtypen woningen vast te stellen. Als je voor de herbouwwaardemeter kiest, krijg je meestal een aantal jaar garantie tegen onderverzekering. Ook krijg je soms gunstigere voorwaarden van de verzekeraar. Het verschilt per woonsituatie wat de meest geschikte methode is om de waarde te bepalen, overleg dit daarom met je adviseur.