Huwelijk

Met het jawoord beloof je elkaar niet alleen eeuwige trouw. Een heleboel zaken veranderen op dat moment automatisch. Denk aan fiscale zaken, maar ook aan je pensioen en het erfrecht. Als je trouwt, doe je dat automatisch ‘in gemeenschap van goederen’. Je kunt het ook anders regelen, en huwelijkse voorwaarden opstellen.

In gemeenschap van goederen

Als je trouwt in gemeenschap van goederen, zijn alle bezittingen van beide partners. Het maakt niet uit of die bezittingen er al waren voor het huwelijk of partnerschap, of dat je die daarna hebt aangeschaft. Dat geldt ook voor eventuele schulden; je bent allebei aansprakelijk. Hiermee wordt bedoeld dat de schuldeiser van de ene partner beslag kan laten leggen op al jullie bezittingen. Dus ook de bezittingen die eerst van jou waren.

Onder huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden

Om bovengenoemde redenen kan het handig zijn huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden te laten opstellen. Bijvoorbeeld als iemand een eigen zaak heeft. Je kunt allerlei verschillende vormen kiezen, waaronder de zogenoemde ‘koude uitsluiting’. Daarbij is iedere vorm van gemeenschappelijk inkomen of vermogen uitgesloten.

Het is het makkelijkst om deze voorwaarden voor je huwelijk vast te stellen. Dat doe je bij een notaris. Dat kan ook nog als je al getrouwd bent, maar dan is het wel lastiger en duurder, omdat je eerst toestemming moet vragen aan de rechter.

Lees meer over trouwen of samenwonen, en wat daar allemaal bij komt kijken.