Hypotheekrente

Met een hypotheek ga je een lening aan. Daarover betaal je hypotheekrente. De hypotheekrente is onder bepaalde voorwaarden een aftrekpost voor de inkomstenbelasting uit werk en woning (box 1) en dat is mooi meegenomen. Maar let op: er gelden wel regels voor.

Wanneer mag je hypotheekrente aftrekken?

  • De hypotheekrente is alleen aftrekbaar als je een hypotheek afsluit om een huis te kopen, verbouwen of verbeteren.
  • Als je een woning verkoopt en een nieuwe woning koopt, dan kan je mogelijk niet alle hypotheekrente aftrekken vanwege de bijleenregeling. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.
  • Je mag hypotheekrente alleen aftrekken voor de woning die je als hoofdverblijf gebruikt. (een vakantiewoning komt er dus niet voor in aanmerking).
  • Om hypotheekrenteaftrek te krijgen voor een nieuwe hypotheek, moet je je hypotheek tijdens de looptijd in maximaal dertig jaar volledig aflossen (alleen mogelijk met de hypotheekvormen annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek).

Wanneer mag je geen hypotheekrente aftrekken?

Gebruik je een deel van je hypotheek voor consumptieve uitgaven (zoals de aankoop van een auto) of overige onroerende zaken, zoals de aankoop of verbetering van je tweede huis? Dan is de rente over dat deel niet aftrekbaar.

Let op!

Naast hypotheekrenteaftrek heb je ook op een aantal andere manieren met de belasting te maken als je een huis koopt:

  • Als je een bestaande woning koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Die bedraagt twee procent van de aankoopprijs van je woning.
  • Daarnaast moet je rekening houden met het eigenwoningforfait. De hoogte van het eigenwoningforfait is afhankelijk van de WOZ-waarde (Wet waardering onroerende zaken) en wordt gezien als inkomen uit werk en woning (box 1). De gemeente stelt deze waarde ieder jaar vast. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde. Lees er meer over op de website van de Belastingdienst.
  • Tot slot heb je te maken met de onroerendezaakbelasting (OZB), die de gemeente heft. De tarieven hiervoor verschillen per gemeente.