Levenhypotheek

De levenhypotheek bestaat uit twee financiële producten: een lening en een levensverzekering. Over het geleende bedrag betaal je elke maand rente (je lost niets af). Met de levensverzekering bouw je kapitaal op. Aan het eind van de looptijd moeten je hypotheekschuld en het opgebouwde vermogen gelijk zijn, zodat je je hypotheek kunt aflossen.

Kenmerken

Het principe van de levenhypotheek laat zich een beetje vergelijken met de beleggingshypotheek. Maar er is één belangrijk verschil. Bij de beleggingshypotheek kun je ook zelf beleggen (als je dat wilt), terwijl dat bij de levenhypotheek altijd door de bank of verzekeraar gebeurt.

Voor wie en waarom?

Vind je het prettig om iedere maand eenzelfde bedrag te betalen en durf je het aan om te beleggen? Misschien is de levenhypotheek dan iets voor jou. Een adviseur, bank of verzekeraar kan je er meer over vertellen. Om je op weg te helpen, zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van een levenhypotheek op een rij.

Voordelen levenhypotheek

 • Je weet altijd welk maandbedrag je betaalt.
 • Als de beurzen goed presteren, houd je aan het einde van de looptijd geld over.
 • Als je hypotheek vóór 2013 is afgesloten, profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek.

Nadelen levenhypotheek

 • Als de beurzen niet goed presteren, heb je aan het einde van de looptijd onvoldoende kapitaal opgebouwd. Je blijft dan zitten met een restschuld. Om dat risico zo klein mogelijk te houden, hebben veel aanbieders van levenhypotheken gelukkig speciale constructies bedacht. Hierdoor ben je verzekerd van een minimumuitkering, bijvoorbeeld van zestig procent.
 • Het rendement dat geldverstrekkers garanderen, is meestal aan de lage kant.
 • De fiscale voordelen gelden sinds 2013 niet meer voor mensen die nu een hypotheek afsluiten.

Let op

 • Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je resultaten kunnen gunstig uitpakken, maar kunnen ook tegenvallen. Wees je daar goed van bewust. 
 • Wanneer je je hypotheek gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van je eigen woning, is de hypotheekrente aftrekbaar. Om hypotheekrenteaftrek te krijgen, moet je de hypotheek wel tijdens de looptijd van maximaal dertig jaar volledig aflossen. 
 • Sinds 1 januari 2014 mag het verschil tussen de hoogte van de hypotheek en de echte waarde van de woning maximaal 103 procent zijn. Als je woning 200.000 euro kost, mag je hypotheek dus maximaal 103 procent x 200.000 = 208.000 euro bedragen.
 • Verder gaat het maximale tarief waartegen je hypotheekrente kunt aftrekken, sinds 1 januari 2014 jaarlijks met 0,5 procentpunt omlaag. Het maximum percentage was 52 procent en gaat in 28 jaar tijd naar 38 procent.
 • Kijk voor meer informatie over nieuwe regels over hypotheken op de website van de rijksoverheid.