Lijfrenteverzekering

Met een lijfrenteverzekering ben je verzekerd van extra inkomen dat je op een bepaald moment krijgt, bijvoorbeeld als je met pensioen gaat. Je betaalt daarvoor periodiek of eenmalig een premie aan je verzekeraar.

Kenmerken

Bij een lijfrenteverzekering verzeker je vaak een bepaald kapitaal, maar je kunt ook beleggen. Verder kun je ervoor kiezen de premie periodiek (bijvoorbeeld jaarlijks) of in één keer te betalen. In dat laatste geval spreek je van een koopsom. In de praktijk kiezen mensen bijvoorbeeld voor een koopsom als ze geld uit een erfenis hebben ontvangen en dat willen ‘bewaren’ voor later.

Op de ‘expiratiedatum’ (de datum die je vooraf hebt afgesproken) komt het opgebouwde kapitaal tot uitkering. Met dat kapitaal koop je een lijfrente aan. Je kunt ervoor kiezen om de lijfrente direct te laten ingaan. De lijfrente kun je zowel tijdelijk als levenslang ontvangen.

Voor wie en waarom?

Als je op een bepaald moment verzekerd wil zijn van een bepaalde inkomensaanvulling, kan een lijfrenteverzekering uitkomst bieden. Bijvoorbeeld als aanvulling op je oudedagsvoorziening. Een adviseur of verzekeringsmaatschappij kan je er meer over vertellen. De premie voor de lijfrenteverzekering is onder bepaalde fiscale voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Let op

Je kun de lijfrente kopen bij de verzekeringsmaatschappij  waar je het kapitaal opbouwt, maar je bent dat niet verplicht. Je kunt een lijfrente ook bij een andere verzekeringsmaatschappij onderbrengen of bij een bank via een zogenaamde bancaire lijfrente.