Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek start je meteen met het aflossen van je hypotheek. Je betaalt daarvoor maandelijks een vast bedrag. Omdat je elke maand aflost, wordt je schuld steeds kleiner. In het begin heb je daardoor hoge maandlasten, maar die worden gedurende de looptijd steeds lager. Aan het einde van de looptijd heb je de volledige hypotheekschuld afgelost.

Kenmerken

De lineaire hypotheek is misschien wel de meest simpele hypotheekvorm: je betaalt iedere maand een vast bedrag om je hypotheek af te lossen. Je maandlasten zijn aan het begin het hoogst, maar nemen gedurende de looptijd af doordat je hypotheekschuld steeds lager wordt en je minder rente betaalt. Doordat je gedurende de looptijd steeds minder rente betaalt, kan je ook steeds minder rente aftrekken.

Voor wie en waarom?

Om bij nieuwe hypotheken in aanmerking te kunnen komen voor renteaftrek, kan je alleen kiezen uit de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. Verwacht je in de toekomst minder te besteden te hebben, bijvoorbeeld omdat jij of je partner minder willen gaan werken? Dan is de lineaire hypotheek misschien iets voor jou. Bij deze hypotheekvorm nemen de maandlasten gedurende de looptijd af. Een adviseur of hypotheekverstrekker kan je meer vertellen over de verschillende mogelijkheden. Om je op weg te helpen, zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van een lineaire hypotheek voor je op een rij.

Voordelen

  • Je hypotheeklasten worden steeds lager.
  • In totaal betaal je minder rente dan bij andere hypotheken, omdat je al meteen vanaf het begin aflost.
  • Aan het einde van de looptijd is je volledige hypotheekschuld afgelost.
  • Je kunt de rente van deze hypotheekvorm aftrekken van de belasting.

Nadelen

  • In het begin heb je hoge maandlasten.
  • Je belastingvoordeel wordt elke maand lager, omdat je steeds minder rente betaalt. Daardoor kun je ook minder hypotheekrente van de belasting aftrekken.

Let op

  • Wanneer je de hypotheek gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de woning die je als hoofdverblijf gebruikt, is de hypotheekrente onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar. Eén van de voorwaarden om hypotheekrenteaftrek te krijgen is dat je de hypotheek wel tijdens de looptijd via een annuïtair of lineair aflosschema in maximaal dertig jaar volledig aflost.
  • Kijk voor meer informatie over de nieuwe regels over hypotheken op de website van de rijksoverheid.