Nationale Hypotheek Garantie

Sluit je een lening af om een woning te kopen of verbouwen? Dan kun je een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen. Met een NHG kunt je profiteren van rentekorting en loop je minder risico. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen geeft namelijk de garantie dat je hypotheek(bedrag) kan worden terugbetaald aan je hypotheekverstrekker. En dat is handig als je bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt raakt, waardoor je inkomen in één klap daalt.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een NHG, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag de koopsom van je woning maximaal 265.000 euro bedragen (tot 1 juli 2015; daarna wordt de grens 245.000 euro). Daarnaast moet je aan bepaalde inkomensnormen voldoen. Deze normen zijn door het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting vastgesteld.

Als je een hypotheek afsluit, betaal je voor een NHG eenmalig een premie. Die premie wordt borgtochtprovisie genoemd. De borgtochtprovisie bedraagt 1 procent van het totale hypotheekbedrag. Je kunt dat bedrag meefinancieren in je hypotheek. 

Meer weten over de NHG? Informeer ernaar bij je adviseur of hypotheekverstrekker of kijk op www.nhg.nl.