Onderverzekering

Als je een verzekering afsluit voor je spullen, dan moet je aangeven hoeveel die spullen waard zijn. Dat wordt het bedrag waarvoor je verzekerd bent. Dat is ook het maximale bedrag dat je vergoed krijgt als die spullen bijvoorbeeld verloren gaan bij brand. Is dat bedrag te laag? Dan ben je onderverzekerd.

Kenmerken

Onderverzekering kan voorkomen bij bijvoorbeeld je woonhuis- of opstalverzekering of bij je inboedelverzekering. Bij je inboedelverzekering gaat het om de waarde van je spullen, bij je opstalverzekering om de waarde van je huis. Tenminste: het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te bouwen. Gevolg van onderverzekering is dat je bij schade maar een deel van de werkelijke schade vergoed krijgt.

Voorkom onderverzekering

Om onderverzekering te voorkomen moet je bij het afsluiten van de verzekering weten hoeveel je huis of spullen waard zijn. Voor je huis bestaan er handige hulpmiddelen zoals de herbouwwaardemeter. Vaak geven verzekeraars garantie tegen onderverzekering als je gebruik maakt van zo’n hulpmiddel.

Let op

  • Onderverzekering heeft ook gevolgen voor vergoedingen van kleine schades. Die krijg je bij onderverzekering namelijk ook niet volledig vergoed.
  • Gebruik je de inboedel- of herbouwwaardemeter? Doe dat dan iedere vijf jaar opnieuw. Anders loop je de kans dat de garantie tegen onderverzekering vervalt.