Overlevingsrente

Een overlevingsrente is een renteverzekering. Met deze verzekering krijgt je nabestaande periodiek een uitkering (rente) als jij overlijdt, zolang de nabestaande nog leeft. Afhankelijk voor wie je de verzekering afsluit, wordt deze ook wel weduwenrente, weduwnaarsrente, partnerrente of wezenrente genoemd.

Kenmerken

Er zijn verschillende varianten van de overlevingsrente. Zo is er de tijdelijke overlevingsrente, die wezen of half-wezen tijdelijk van een uitkering voorziet. Bij de ‘gewone’ overlevingsrente kan maar één persoon een rente ontvangen. Vaak is dat je partner. En tot slot is er de langstlevenderente, waarbij jij óf je partner een uitkering krijgt, afhankelijk van wie het eerst overlijdt.

Vaak wordt de overlevingsrente gekoppeld aan een lijfrenteverzekering. Er wordt dan afgesproken dat een bepaald percentage van de lijfrente (vaak zeventig procent) wordt uitgekeerd aan je partner als jij overlijdt (en de lijfrente dus eindigt).

Voor wie en waarom?

Als je je nabestaande(n) verzorgd wilt achterlaten bij je overlijden, kan een overlevingsrente het overwegen waard zijn. Voordeel is dat je je nabestaande(n) niet met lege handen achterlaat als je komt te overlijden. Nadeel is dat je niets krijgt uitgekeerd op de afgesproken datum als je nog in leven bent. En als je nabestaande(n) vóór jou komen te overlijden, wordt er ook niets uitgekeerd. De overlevingsrente wordt namelijk niet op het leven van je nabestaande(n) afgesloten, maar op dat van jou.

Let op

  • De premie is afhankelijk van leeftijd en geslacht van de verzekerde en (bij het wezenpensioen) van de maximale uitkeringsperiode.
  • Deze verzekering kan ook tegen koopsom gesloten, waarbij alle premies in één keer worden betaald.
  • De premie en/of koopsom voor deze verzekering is fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De uitkeringen zijn wel belast.