Pensioengat

De kans is best groot dat je later minder pensioen krijgt dan je nu zou willen. Een andere baan, scheiden, tijdelijk in het buitenland wonen. Dat kan allemaal een zogenoemd pensioengat of pensioentekort veroorzaken. Zo’n pensioengat kan voor vervelende situaties zorgen, maar wat is het nou precies?

Kenmerken

Als je onvoldoende pensioen hebt opgebouwd, heet dat een pensioengat of pensioentekort. Er zijn veel oorzaken voor het ontstaan ervan. Zo kan het zijn dat je pensioenregeling op je gemiddelde salaris is gebaseerd (middelloonregeling) en dat is meestal minder dan je laatstverdiende salaris. Ook kan het zijn dat je verschillende werkgevers hebt gehad. Bij de overgang naar een andere werkgever kan een pensioengat ontstaan, omdat de pensioenregeling per bedrijf vaak verschilt.

Pensioenoverzicht

Om te bepalen of je een pensioengat hebt, moet je eerst voor jezelf bepalen hoeveel geld je na je pensionering maandelijks denkt nodig te hebben. Dit kun je dan vergelijken met het inkomen dat je echt zult krijgen. Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien hoeveel je later aan AOW en pensioen ontvangt. Als dat lager is dan wat je nodig denkt te hebben, dan heb je een pensioengat.

Oplossen

Je kunt verschillende dingen doen om je pensioengat te dichten. Bijvoorbeeld door te sparen, te beleggen of door een verzekering af te sluiten. Voor meer informatie kun je contact opnemen met je pensioenuitvoerder of je verzekeraar of contact opnemen met een adviseur. Lees meer over verzekeren en pensioen.

Let op

Let erop of je ooit (langdurig) verlof hebt opgenomen. Het kan zijn dat je pensioenopbouw in die tijd niet doorliep.