Restitutieverzekering

Een restitutieverzekering is een vorm van een zorgverzekering. Kort gezegd: je mag zelf bij deze verzekering zelf kiezen naar welke zorgaanbieder (bijvoorbeeld een ziekenhuis) je gaat. De restitutieverzekering is daarmee het tegenovergestelde van de naturaverzekering. Daarbij bepaalt de verzekeraar naar welke zorgaanbieder(s) je gaat.

Kenmerken

Groot voordeel van de restitutieverzekering is dat je zelf mag bepalen waar je zorg krijgt. Nadeel kan zijn dat je de rekening eerst zelf moet betalen voordat de verzekeraar het terugbetaalt (restitutie). Ander nadeel is dat je vaak iets meer premie betaalt dan voor een naturaverzekering. Dit komt doordat je verzekeraar geen speciale afspraken met de zorgverlener heeft kunnen maken over prijs, kwaliteit en service.

Let op

Overleg altijd voor je operatie of behandeling met je zorgverzekeraar. Je krijgt namelijk niet áltijd alle kosten vergoed. Zo maken verzekeraars bij een restitutieverzekering het voorbehoud dat er sprake moet zijn van ‘een marktconform tarief’. Dat is voor een gewone behandeling in een gewoon ziekenhuis meestal geen probleem, maar het is wel goed om dit van tevoren zeker te weten. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.