Tandartsverzekering

Iedereen heeft een basisverzekering. Maar daarmee ben je niet verzekerd voor tandartskosten. Je kunt daar een aanvullende verzekering voor afsluiten: de tandartsverzekering.

Kenmerken

Met de tandartsverzekering ben je verzekerd voor je bezoekjes aan de tandarts. Bijvoorbeeld de halfjaarlijkse controle, uitleg over poetsen en schoonhouden van je gebit en het verwijderen van tandsteen. Er zijn veel verschillen tussen tandartsverzekeringen. Sommige verzekeraars vergoeden alle kosten die je maakt, ook voor een beugel, kroon of brug. Anderen vergoeden tot een bepaald bedrag. Verder is de verzekering bij sommige verzekeraars onderdeel van een aanvullende zorgverzekering. Bij andere verzekeraars kun je de tandartsverzekering apart afsluiten.

Voor wie en waarom?

De tandartsverzekering is er voor iedereen vanaf achttien jaar. Tot je achttiende ben je namelijk wel via de basisverzekering verzekerd voor de tandarts. Daarna niet meer. Overigens heb je bij ernstige afwijkingen wel altijd recht op tandheelkundige hulp, bijvoorbeeld bij een hazenlip. Heb je een kunstgebit nodig? Dan betaal je 25 procent zelf. De rest wordt vergoed, maar gaat wel van je eigen risico af.

Let op

  • Veel verzekeraars bieden verschillende tandartspakketten aan. De ene vergoedt meer dan de ander. Maar daarvoor betaal je uiteraard ook meer premie. Kijk dus goed wel pakket het beste bij jou past.
  • De kosten voor de orthodontist worden niet vergoed met basisverzekering. Vaak kun je daarvoor ook een aanvullende verzekering afsluiten.
  • Wil je een uitgebreide tandartsverzekering? Dan kan de verzekeraar vragen om een saneringskaart. Dat is een bewijs dat je gebit in goede staat is.
  • Iedere verzekeraar biedt andere vergoedingen. Kijk dus goed naar de voorwaarden en dekkingen voordat je de verzekering afsluit.