Universal lifeverzekering

Wil je in de toekomst een bepaald kapitaal tot je beschikking hebben en durf je het aan om te beleggen? Dan is de universal lifeverzekering wellicht iets voor jou. Bij deze verzekering betaal je namelijk een premie waarmee wordt belegd. Van de opbrengt daarvan gaan de uitvoeringskosten voor de verzekeraar en premie af. Wat overblijft, is voor jou.

Kenmerken

Een universal lifeverzekering is dus een beleggingsverzekering. Bij een universal lifeverzekering leg je een premie in, waarmee wordt belegd. De kosten en risicopremies worden met de beleggingen verrekend. Op dit punt verschilt de universal lifeverzekering van een unit-linkedverzekering. Bij een unit-linkedverzekering worden de kosten en risicopremies namelijk meteen van de premie afgetrokken. Met het bedrag dat overblijft, wordt belegd. Bij een universal lifeverzekering werkt het precies andersom.

De premie wordt belegd in eenheden van een beleggingsfonds dat de verzekeraar aanbiedt. Vaak kun je kiezen uit verschillende beleggingsfondsen, zoals aandelen, obligaties of een combinatie daarvan.

Voor wie en waarom?

Wil je in de toekomst een bepaald kapitaal tot je beschikking hebben? Bijvoorbeeld om een dure studie te betalen of om het arbeidsongeschiktheids- of overlijdensrisico af te dekken? Dan kan de universal lifeverzekering uitkomst bieden. Realiseer je wel dat je bij een universal lifeverzekering nooit zeker weet hoe hoog de uitkering zal zijn. De hoogte is namelijk afhankelijk van beleggingsresultaten.

Let op

  • De premie wordt uitgedrukt in euro’s.
  • De universal lifeverzekering heeft de kenmerken van een rekening-courant. Dit betekent dat de verzekerde risico’s tussentijds kunnen worden aangepast aan jouw persoonlijke omstandigheden.
  • Wil je switchen van beleggingsfondsen? Dat kan, maar realiseer je wel dat het vaak niet kosteloos is.
  • Overweeg je een universal lifeverzekering af te sluiten? Realiseer je dan goed dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Dat kan gunstig uitpakken als de beurzen mee zitten. Maar bij een tegenvallend beursklimaat kun je ook voor teleurstellingen komen te staan als je kapitaal lager is dan je had gehoopt. Laat je goed informeren door een adviseur of verzekeraar.
  • Weten wat de nieuwste hypotheekregels zijn? Kijk op de website van de rijksoverheid.