Verval heel kleine pensioenen

Vanaf 1 januari 2019 vervallen de heel kleine pensioenen. Dit zijn pensioenen van € 2 of minder bruto per jaar. Wilt u uw heel kleine pensioen behouden? Dan moet u zelf contact opnemen met uw pensioenuitvoerder. U kunt het bedrag dan uit laten keren of overzetten naar uw huidige pensioen.

Wat zijn heel kleine pensioenen?

Een heel klein pensioen is een pensioen met een uitkering van minder dan € 2 bruto per jaar. U kunt zo’n heel klein pensioen hebben opgebouwd, omdat u relatief korte tijd bij een werkgever hebt gewerkt.

Waarom vervallen deze pensioenen?

De administratiekosten voor heel kleine pensioenen zijn in verhouding erg hoog. Daarom heeft de Tweede Kamer in 2017 besloten dat pensioenuitvoerders deze pensioenen mogen laten vervallen.

Heb ik een heel klein pensioen?

Op de website mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien of u een heel klein pensioen heeft opgebouwd. Het kan zijn dat uw pensioenuitvoerder vermeld staat bij het onderdeel Mijn Gegevens, maar niet bij het onderdeel Mijn pensioen. In dat geval heeft u waarschijnlijk een heel klein pensioen van minder dan 1 euro. Omdat dit bedrag naar beneden is afgerond tot 0 euro is het niet zichtbaar.

Hoe behoud ik mijn heel kleine pensioen?

Wilt u uw heel kleine pensioen behouden? Neem dan vóór 1 januari 2019 contact op met uw pensioenuitvoerder – bijvoorbeeld een pensioenfonds of verzekeraar. De contactgegevens van de pensioenuitvoerder vindt u op mijnpensioenoverzicht.nl bij het onderdeel Mijn pensioenuitvoerders. U kunt uw pensioenuitvoerder vragen om uw heel kleine pensioen op uw bankrekening te storten. U kunt ook vragen om het over te dragen naar uw huidige pensioenuitvoerder.

Wat gebeurt er met de heel kleine pensioenen die vervallen?

Pensioenuitvoerders zijn verplicht om te verantwoorden wat er gebeurt met de heel kleine pensioenen die vervallen. U kunt in het jaarverslag van uw pensioenuitvoerder teruglezen welke bestemming deze bedragen krijgen.