Verval heel kleine pensioenen

Per 1 januari 2019 zijn de heel kleine pensioenen vervallen. Dit zijn pensioenen van € 2 of minder bruto per jaar.

Wat zijn heel kleine pensioenen?

Een heel klein pensioen is een pensioen met een uitkering van minder dan € 2 bruto per jaar. Je kan zo’n heel klein pensioen hebben opgebouwd, omdat je kort bij een bepaalde werkgever hebt gewerkt.

Waarom vervallen deze pensioenen?

De administratiekosten voor heel kleine pensioenen zijn in verhouding erg hoog. Daarom heeft de Tweede Kamer in 2017 besloten dat pensioenuitvoerders deze pensioenen mogen laten vervallen.

Heb ik een heel klein pensioen?

Op de website mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien of je een heel klein pensioen hebt opgebouwd. Het kan zijn dat jouw pensioenuitvoerder vermeld staat bij het onderdeel Mijn Gegevens, maar niet bij het onderdeel Mijn pensioen. In dat geval heb je waarschijnlijk een heel klein pensioen van minder dan 1 euro. Omdat dit bedrag naar beneden is afgerond tot 0 euro is het niet zichtbaar.

Hoe behoud ik mijn heel kleine pensioen?

Wil je jouw heel kleine pensioen behouden? Dan had je vóór 1 januari 2019 contact moet opnemen op met jouw pensioenuitvoerder – bijvoorbeeld een pensioenfonds of verzekeraar. Heb je dat niet tijdig gedaan, dan is je heel kleine pensioen inmiddels vervallen.

Wat is er gebeurd met de heel kleine pensioenen die vervallen?

Pensioenuitvoerders zijn verplicht om te verantwoorden wat er gebeurt met de heel kleine pensioenen die vervallen. U kunt in het jaarverslag van uw pensioenuitvoerder teruglezen welke bestemming deze bedragen krijgen.