WA-verzekering

Stel, je raakt bij het inparkeren een andere auto. Dan ben jij aansprakelijk voor de schade. Met een WA-verzekering ben je voor deze schade verzekerd.

Kenmerken

Heb je een auto? Dan ben je verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Daarmee ben je verzekerd als je tijdens het autorijden schade aan anderen veroorzaakt. De tegenpartij kan rechtstreeks bij jouw verzekeraar aankloppen voor een schadevergoeding. De verzekering is ook geldig als je een ander (met jouw toestemming) in jouw auto laat rijden.

Hoe het werkt

Heb je een aanrijding veroorzaakt? Doe dan het volgende:

  • Laat het weten aan je verzekeraar of tussenpersoon. Vul een schadeformulier in of meld je schade op mobielschademelden.nl.
  • Stuur een ingevuld schadeformulier en eventuele andere documenten direct door naar je verzekeraar of tussenpersoon.
  • Laat dit weten aan degene met schade. En geef aan dat je verzekeraar de zaak verder afhandelt.

Het kan gebeuren dat je zeker weet dat je niet schuldig bent aan de schade. Toch keert je verzekeraar de schade uit. Dat gebeurt bijvoorbeeld altijd bij een aanrijding met een fietser of voetganger. In de wet staat namelijk dat je als automobilist dan altijd geheel of gedeeltelijk aansprakelijk bent. Is er onvoldoende bewijs dat de fietser of voetganger schuld heeft? Dan betaalt jouw verzekeraar dus de schade.

Let op

  • Veroorzaak je schade met een aanhangwagen of caravan? Ook dan ben je verzekerd. Een van de voorwaarden is wel dat deze aan je auto gekoppeld is. Schade aan de aanhanger of caravan zelf is niet verzekerd.
  • Schade door bijvoorbeeld een lading die je verliest is ook verzekerd. Let op: schade bij het laden en lossen van de auto niet.