Ben jij goed verzekerd als je rijdt op een fatbike?
Er gebeuren veel ongelukken met fatbikes. Ongelukken waardoor mensen ernstig gewond raken. De kosten voor het ziekenhuis en herstel kunnen heel veel geld kosten als je niet goed bent verzekerd. Weet jij bijvoorbeeld of je verzekerd bent als je fatbike is opgevoerd? We leggen je graag uit hoe het zit en geven antwoord op belangrijke vragen.
Wie mag er op een fatbike rijden?
In de wet staat dat elektrische (bak)fietsen en fatbikes onder de categorie ‘gewone fiets’ vallen. Dit betekent dat iedereen, jong en oud, op een fatbike mag rijden. Er is dus geen minimumleeftijd, geen helmplicht en ook geen verzekeringsplicht.
Let op: een fatbike valt alleen in de categorie ‘gewone fiets’ als hij voldoet aan de kenmerken van een elektrische fiets. Dat betekent een trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur. En een elektromotor met een vermogen van maximaal 250 watt. Wettelijk gezien is opvoeren (net als bij andere voertuigen) niet toegestaan.
Hoe kan ik een fatbike verzekeren?
Een fatbike die voldoet aan de kenmerken van een elektrische fiets valt onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Daarmee is schade die je toebrengt aan iemand anders verzekerd. Omdat een AVP niet verplicht is, heeft niet iedereen zo’n verzekering. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) voor gemotoriseerde voertuigen zoals bromfietsen en auto’s is wel verplicht.
Wil je een fatbike verzekeren tegen diefstal en schade aan de fiets zelf? Dat kan met een fietsverzekering.
Is een opgevoerde fatbike verzekerd?
Een opgevoerde fatbike voldoet niet aan de kenmerken van een elektrische fiets en valt daardoor niet meer onder de categorie ‘gewone fiets’. Dus als je met een opgevoerde fatbike een ongeluk krijgt, ben je niet verzekerd. De schade moet je dan zelf betalen, ook de schade die je toebrengt aan een ander. Als de ander tijdens het ongeluk ernstig gewond raakt en in het ziekenhuis wordt opgenomen, kost dat heel veel geld. Soms meer dan 100.000 euro.
Ook een fatbike die niet meer is opgevoerd, maar dat wel was toen het ongeluk gebeurde, wordt gezien als opgevoerd. Dat betekent dat hij niet valt onder de categorie ‘gewone fiets’ en dus niet is verzekerd onder de AVP.
Is een illegale fatbike verzekerd?
Er zijn in Nederland ook illegale fatbikes te koop.Die fatbikes zijn niet goedgekeurd en hebben meestal de technische kenmerken van een bromfietsEn voor bromfietsen geldt een typegoedkeuring, kenteken én een helm-, rijbewijs- en WA-verzekeringsplicht.
Veroorzaak je met een illegale fatbike een ongeluk waarbij de ander schade oploopt of gewond raakt? Dan biedt de AVP geen dekking.
Wanneer zijn kinderen aansprakelijk voor schade die zij toebrengen aan een ander?
Als een kind van onder de 14 jaar aansprakelijk is voor de schade als gevolg van een ongeval ben je als ouder aansprakelijk. Kinderen van 14 en 15 jaar zijn zelf aansprakelijk, maar je bent als ouder of voogd ook aansprakelijk als je redelijkerwijs in staat was de schade te voorkomen, maar dat niet hebt gedaan. Kinderen van 16 jaar zijn zelf aansprakelijk. Maar weinig kinderen van die leeftijd zijn financieel daadkrachtig genoeg om een (groot) schadebedrag te betalen, dus dan komen vaak toch de ouders in beeld.
Helaas zijn er al praktijkvoorbeelden van aanrijdingen die zijn veroorzaakt door 12- en 13- jarige fatbikebestuurders die schade hebben veroorzaakt waarbij het slachtoffer zwaar letsel heeft opgelopen. Als de fatbike illegaal of opgevoerd was, biedt de AVP geen dekking. Ook als het gezin geen AVP had, komen de kosten voor eigen rekening. En die kosten kunnen hoog oplopen, waardoor mensen in grote financiële problemen kunnen komen of zelfs failliet kunnen gaan.
Regels voor elektrische (bak)fietsen en fatbikes
Meer informatie over de regels voor elektrische (bak)fietsen en fatbikes is te vinden op Rijksoverheid.nl: Welke regels gelden voor mijn elektrische fiets (e-bike, elektrische bakfiets en fatbike)?