Ben jij waakzaam? Of laks?

Het is lekker weer. De ramen staan open en je moet even snel een boodschap doen. Zeg ‘ns eerlijk, doe jij dan eerst de ramen dicht?

Bijna de helft van de Nederlanders (49,4 procent) vindt zichzelf waakzaam als het op inbraakpreventie aankomt. Zij sluiten ramen en deuren altijd goed af en letten op verdachte situaties. Tegenpool van de waakzame is de onverschillige (35,1 procent) die zich totaal niet druk maakt om de beveiliging van zijn woning.

 

Voorkom inbraak!

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) heeft in totaal vier types onderzocht. Naast de waakzame en de onverschillige is er ook nog de slordige (5,1 procent) en de lakse (10,3 procent). De lakse, slordige en onverschillige vertegenwoordigen bij elkaar de helft van Nederland. Dat betekent dat de stichting, die tot doel heeft woningbezitters meer bewust te maken van inbraakpreventie, nog veel werk te doen heeft.

Uiteindelijk doel is om het aantal woninginbraken te verlagen, liefst naar 60.000 in 2017. Voorkom dat jij slachtoffer wordt van een woninginbraak en wees alert. Dat zijn inbrekers namelijk ook!