Brandweer waarschuwt: populaire bloempot hack onveilig
Het lijkt een super oplossing. Je huiskamer of werkplek verwarmen met een bloempot en wat kaarsjes. Het is super makkelijk te maken, je bespaart geld en het is in een mum van tijd heerlijk knus en lekker warm. Maar is dat wel zo veilig?
Warmte van kaarsen en bloempot of theelichtjes-kachel
Ook al geeft het zelfgemaakte kacheltje van dichtbij een gloeiende warmte, de warmteopbrengst van kaarsen is veel lager dan van een normale kachel. De temperatuurwinst van de bloempot blijkt op nog geen halve graad uit te komen. Daarnaast zijn de waxinelichtjes gemaakt van petroleum en de roetdeeltjes (fijnstof) zijn vergelijkbaar met wat in sigarettenrook zit. Niet echt gezond dus. Gebruik je de waxinelichtjes samen met de bloempot, dan neemt het gehalte aan fijnstof zelfs nog meer toe.
Brandgevaar
Naast het gevaar van fijnstof zorgen brandende kaarsen ook voor koolmonoxide in de kamer. Let er dus altijd op dat je genoeg ventileert. En ten slotte ligt er ook brandgevaar op de loer. Mocht je de bloempot toch willen gebruiken: laat deze dan nooit onbeheerd achter en hang er niets boven of overheen. Zorg ook voor een brandvrije ondergrond.
Hieronder vier veilige tips om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden:
- Isoleren!
Wil je weten wat jij kunt doen om jouw huis duurzamer (en dus energiezuiniger) te maken? Vraag advies bij het energieloket in je gemeente. - Haal de zon naar binnen.
Ook al is het buiten behoorlijk fris, de zon kan je huis heerlijk verwarmen. Dus schijnt de zon? Gordijnen open. - Trek de gordijnen dicht
Zoals gezegd: Overdag laat je de zon (als die er natuurlijk is) je huis verwarmen en in de avond doe je ze zo vroeg mogelijk dicht. Dit zorgt ervoor dat je de warmte binnenhoudt en de kou buiten. - Dekentje op de bank
OK, misschien een beetje flauw. Maar het werkt wel! En als je er dan nog een heerlijke kop thee of koffie bij drinkt heb je het al snel niet koud meer.