Camper steeds vaker betrokken bij pech en ongeval

Deze zomer hebben meer campers zich met pech of ongevallen gemeld bij de alarmcentrale. Zo is het aantal meldingen bij VHD in juni en juli met maar liefst 58 procent gestegen. “Waar we in juni en juli van 2015 ‘slechts’ 115 hulpvragen kregen, waren dat er dit jaar 238”, meldt de alarmcentrale.

Volgens VHD komt dat onder meer doordat de camper op dit moment razend populair is. Uit cijfers van de BOVAG blijkt zelfs dat 2017 een recordjaar is voor de verkoop. Alleen al in mei was er een verkoopstijging van 59 procent.
Daarnaast speelt volgens de alarmcentrale het gebruik een rol. “Vroeger stonden campers een groot deel van het jaar stil; nu wordt een camper veel intensiever gebruikt. Ze worden bijvoorbeeld vaker verhuurd door particulieren, via Airbnb of speciale sites voor camperverhuur. En een intensiever gebruik leidt logischerwijs ook tot meer pech en schade.”

 

Hoe pech voorkomen?

VHD benadrukt dat intensiever gebruik ook meer onderhoud vergt. De alarmcentrale raadt eigenaren aan om de camper voor elke reis goed na te kijken. Ook wijst ze erop dat het rijden in een camper meer stuurmanskunst van de bestuurder vraagt. Bij een echt grote camper kan het aan te bevelen zijn één of twee rijlessen te nemen.
Zorg in ieder geval voor een goede verzekering die helpt in geval van pech en schade, is het laatste advies. “Iemand die pech krijgt met een camper, zit niet alleen zonder vervoer, maar ook zonder verblijf. En als je pech krijgt in het noorden van Lapland is het best lastig om zelf hulp te regelen. Een goede verzekering zorgt ervoor dat je met een gerust hart op pad kunt.”