Check jij je mobiel tijdens het rijden?

Je rijdt op de snelweg en voor je rijdt een auto steeds langzamer. Af en toe slingert hij ook een beetje. Het hoofd van de automobilist knikt soms naar voren. Je raadt het al: hij zit op zijn telefoon. Ruim 85% van de Nederlanders zegt regelmatig andere automobilisten te betrappen op het gebruik van een telefoon tijdens het rijden. En dat terwijl maar 20% van de automobilisten zegt zelf ook wel eens tijdens het rijden op zijn mobiel te kijken.

In opdracht van verzekeraar Univé is onderzoek gedaan naar het rijgedrag in Nederland. Uit dit onderzoek kwamen wat verrassende uitslagen. Rond 80% van de ondervraagden geeft aan wel eens een gevaarlijke situatie meegemaakt te hebben doordat een andere weggebruiker was afgeleid of wat anders aan het doen was tijdens het rijden. Ondanks het gevaarlijke voorbeeldgedrag laat de helft van de Nederlanders zelf ook nog steeds gevaarlijk gedrag zien achter het stuur.

Afleiding

Ruim 1 op de 10 automobilisten heeft weleens een (bijna) ongeluk meegemaakt doordat hij werd afgeleid door tijdens het rijden andere dingen te doen achter het stuur. Naast het gebruik van een mobiel worden automobilisten ook afgeleid door bijvoorbeeld het bedienen van navigatie of radio of de zorg voor kinderen. Uit onderzoek van het SWOV (Nationaal Wetenschappelijk Instituut voor Verkeersveiligheidsonderzoek) blijkt dat bij ongeveer 25% van de verkeersongevallen afleiding van invloed was.

Hulp van apps

Om te voorkomen dat jij ook afgeleid wordt in het verkeer kun je zelf wat maatregelen nemen. Stel bijvoorbeeld de navigatie in voordat je begint met rijden. En kun je je niet bedwingen om tijdens het autorijden jouw telefoon te checken? Gebruik dan een van deze apps zodat je niet meer in de verleiding komt.

Onverhoopt toch schade? Check deze site voor algemene tips.