December is maand van de inbraak

De gezellige feestmaand is begonnen. Met Sinterklaas en kerst is het ook een drukke maand en misschien ben je vaker van huis dan anders. Vergeet dan niet om maatregelen te treffen en inbraak te voorkomen. “De gemiddelde materiële schade van een inbraak bedraagt maar liefst 2.650 euro”, aldus Coen Staal.

Staal is voorzitter van de Stichting Nationale Inbraak Preventie Weken (NIPW), bekend van de slogan Maak het inbrekers niet te makkelijk. De stichting waarschuwt voor de ‘donkere maand’ december, waarin traditiegetrouw altijd meer dan anders wordt ingebroken. “Een inbreker ziet meteen waar zijn kansen liggen, is binnen dertig seconden binnen en heeft slechts vijf minuten nodig om een huis leeg te halen”, meent Staal.

Impact
Uit onderzoek, dat in opdracht van de NIPW is uitgevoerd, blijkt dat het gevoel van veiligheid in de eigen woning daalt van een 7,8 naar een 6 na een inbraak. Daarnaast geeft veertig procent van de mensen die te maken hebben gehad met een inbraak aan dat zij veel eerder betere beveiligingsmaatregelen hadden genomen als ze hadden geweten hoe groot de impact zou zijn.
In het onderzoek wordt niet alleen aangegeven waar er wordt ingebroken (voornamelijk via voor- en achterdeur), maar ook hoe. In het merendeel van de gevallen wordt een voor- of achterdeur opengebroken met een koevoet of grote schroevendraaier.

Aantal claims
De jaarlijkse Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars toont aan dat het aantal inbraakclaims in december inderdaad veruit het hoogste is. Met een gemiddelde van 7.320 claims in de afgelopen vijf jaar steekt dat aantal schril af tegen de ‘veiligste’ maand juni waarin gemiddeld 4.889 claims bij verzekeraars binnenkomen.