Digital COVID Certificate, wat je moet weten over je reisverzekering

Per 1 juli kun je bij reizen binnen de EU gebruikmaken van het Digital COVID Certificate (DCC). Ondanks dat dit het reizen binnen de EU vergemakkelijkt door het bieden van een reisdocument in-app, blijven er nog risico’s kleven aan reizen op dit moment. Verzekeraars gaan daarom verschillend om met het wel of niet bieden van dekking bij corona-gerelateerde schades in vakantielanden met een oranje reisadvies.

Lees voordat je boekt daarom altijd de corona-FAQ op de website van je reisverzekeraar en ga goed voorbereid op reis.

Onvoorspelbare tijden voor reisverzekeraars
Reisverzekeraars bepalen doorgaans of ze (corona-gerelateerde) schades in een oranje gebied wel of niet dekken aan de hand van de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie maakt echter bij het opstellen van de reisadviezen geen onderscheid tussen mensen die wel/niet gevaccineerd zijn. De kleurcodes van de reisadviezen (groen, geel, oranje en rood) geven een idee van de veiligheidsrisico’s, de gezondheidsrisico’s en de coronamaatregelen in een land of gebied.

De effecten van risico’s die gepaard gaan met reizen zijn nog niet altijd goed in te schatten. Individuele verzekeraars beslissen zelf aan de hand van risicoberekeningen of zij wel of niet dekking bieden voor (corona-gerelateerde) schades in oranje gebieden en hoe zij omgaan met iemand die wel/niet gevaccineerd is. Doorgaans gelden er beperkingen op de dekking voor corona-gerelateerde schades in landen met een oranje reisadvies.

Meer antwoorden op vragen over reisverzekeringen en het coronavirus vind je in onze FAQ