Een derde van automobilisten heeft schade door winterweer

Al ruim een week voorspeld en dan toch eindelijk daar: het winterweer heeft Nederland bereikt. Hoewel het knusse taferelen oplevert, leiden de winterse omstandigheden ook tot meer schade. Bijna de helft van de automobilisten neemt geen risico en laat de auto thuis. Maar van degenen die wel op pad gaan, geeft 87 procent aan met spanning achter het stuur te zitten tijdens winterse omstandigheden. En terecht, zo blijkt: 34 procent van de automobilisten heeft namelijk wel eens schade opgelopen door winterweer.

De cijfers zijn het resultaat van een onderzoek van ANWB Autoverzekering in samenwerking met Multiscope. De vijf meest voorkomende schades door winterse omstandigheden:

  • Eenzijdige aanrijding, bijvoorbeeld tegen een paaltje (16 procent)
  • Parkeerschade (9 procent)
  • Botsing met een andere auto (8 procent)
  • Kop-en-staart botsing (5 procent)
  • Ruitschade (5 procent)

Gladheid grootste boosdoener

Als we kijken naar de cijfers die gaan over oorzaken van deze winterse schade, blijkt dat gladheid met 62 procent veruit bovenaan staat. Andere mogelijke oorzaken zijn sneeuwval, regenval, rijden in het donker en laagstaande zon. Ander resultaat: vrouwen blijken net iets vaker onzeker achter het stuur zitten in de winter dan mannen. Maar dit zelfvertrouwen van de man zorgt er niet voor dat hij minder schade rijdt. Het tegendeel is zelfs waar: met 39 procent rijden mannen juist meer schade in de winter dan vrouwen. Van alle vrouwen rijdt slechts 28 procent schade.

Maatregelen nemen helpt

Om schadevrij de winter door te komen, zijn verschillende maatregelen te nemen. Ruim driekwart van de ondervraagde automobilisten geeft aan dit ook daadwerkelijk te doen. De meest genoemde maatregelen zijn het aanschaffen van een winterpakket (waarin onder meer krabbers, antivries, zaklamp, deken en een lidmaatschap wegenwachtservice zit), het gebruik van winterbanden en het uitvoeren van een wintercheck bij de garage. Uit cijfers van de ANWB blijkt dat deze maatregelen het gewenste effect bereiken: hoewel het aantal schades gelijk is gebleven, is het schadebedrag sinds 2011 gedaald met 17 procent.

Goed voorbereid de weg op? Of andere tips om schade door winterweer te voorkomen? Bekijk ons speciale winterdossier.