Eerste vorst: beperk de schade!

Sneeuw en ijs. De woorden zijn alweer gevallen in de laatste weerberichten. Dat betekent misschien sleeën en schaatsen, maar ook gladheid op de weg. En dat is nog maar een van de ongemakken. Vorst kan voor flinke schade zorgen aan je huis of je auto. Gelukkig kun je veel doen om dat te beperken.

Sneeuw en vorst hebben vooral effect op wegen: wie kent de beelden niet, van de files en geslipte auto’s in de berm? Er zijn dan ook fors meer autoschaden als gevolg van vorst. Maar ook huizen hebben te lijden onder de winter. Denk aan bevroren waterleidingen, met lekkage als gevolg…

Voorkom schade in huis en op de weg

Het Verbond van Verzekeraars heeft enkele tips op een rijtje gezet waarmee je schade zoveel mogelijk kunt voorkomen. Thuis, maar ook op de weg. Een greep:

  • Laat de thermostaat ’s nachts op minimaal 15 graden staan. Zorg dat alle radiatoren open staan en watermeters, kranen en leidingen in onverwarmde ruimtes zijn geïsoleerd.
  • Controleer de autovloeistoffen: zit er genoeg ruitenwisservloeistof (mét antivriesmiddel!), koelvloeistof en olie in de reservoirs?
  • Mocht de autoruit bevroren zijn, ontdooi deze dan nooit met een keteltje warm water. Gebruik liever een goede ruitontdooier of ijskrabber.
  • Denk op de weg aan de afstand tot je voorganger. Met name op de snelweg kan het profiel van de banden allerlei steentjes oppakken en afschieten. Dat kan ruitschade veroorzaken.

Winterbanden?

Een maatregel die ook veel mensen nemen, is de aanschaf van winterbanden. Niet verplicht in Nederland, maar uit onderzoek blijkt wel dat automobilisten met winterbanden minder schade veroorzaken. Het precieze effect is echter niet onderzocht. Voor alle automobilisten geldt daarom: wees alert en houd voldoende afstand! Winterbanden of niet.

Lees meer over schade door vorst en sneeuw en wat je kunt doen om die schade te voorkomen.