Extreem droog en warm?

De zomer van 2022 belooft warm en droog te worden. Alweer. Dat gebrek aan water heeft grote gevolgen voor de landbouw en de natuur. Nieuwsgierig wat je zelf kunt doen? Lees onze preventietips

Tegels eruit, groen erin

Hoe minder tegels je hebt in je tuin, hoe makkelijker het regenwater in de bodem kan zakken. Kijk daarom nog eens met een kritisch oog naar je tuin en vervang bestrating door groen. Weet ook dat meer groen in je tuin de grond koeler houdt, waardoor er minder water verdampt.

 

Bodembedekking

Naast groen kun je eventueel ook denken aan kiezels, grind of schelpen. Deze bodembedekking voorkomt dat de onderliggende aarde uitdroogt en kan dus een prima vervanging zijn voor beton of tegels. Overigens blijft ook de aarde onder kiezels, grind of schelpen koeler en vochtiger.

 

Waterafvoer

Waterafvoeren zijn vaak gekoppeld aan de riolering. Een dakgoot of regenpijp vangt immers het regenwater op en voert dat af naar het riool. Als je graag wilt dat het regenwater in een aangrenzende sloot, een wadi, ondergrondse waterbuffer of regenton belandt, dan kun je de waterafvoer afkoppelen van het riool. Uiteraard is het niet de bedoeling om alle afvoeren los te koppelen, want het regenwater zorgt er ook voor dat de riolering wordt schoon gespoeld.

 

Nieuwsgierig naar meer tips?

Kijk op crisis.nl (Droogte | Crisis.nl) of op onswater.nl (Droogte en wateroverlast: wat kun je zelf doen? | Ons water) en lees hoe jij je beter kunt voorbereiden op droogte!