Flinke toename van voertuigdiefstallen

Voor het eerst in 20 jaar zijn er in het eerste halfjaar van 2022 meer auto’s gestolen. In totaal werden er 2900 personenauto’s gestolen wat neerkomt op een verhoging van 13%. In het rijtje van meest gestolen automerken staat Toyota voor de eerste keer bovenaan aan de lijst. Ook Ford, Opel, Peugot en Mazda worden steeds vaker gestolen. Ook eigenaren van motorfietsen, brom- en snorfietsen en lichte bedrijfswagens worden steeds vaker geconfronteerd met diefstal van hun voertuig.

Hoe kan ik diefstal voorkomen?

Iets meer dan een kwart van de gestolen personenauto’s was tussen de 3 tot 5 jaar oud. Deel van het probleem is dat voertuigen van 4 jaar en ouder (met nieuwprijs onder de € 50.000) vaak geen extra alarmsysteem hebben en daardoor gevoeliger zijn voor diefstal en autokraak. De auto openen zonder het gebruik van je sleutel (het zogenoemde keyless-entry) is nog steeds bij veel merken eenvoudig te kraken. Schakel daarom de keyless-entry uit en monteer een extra CCV-goedgekeurd alarmsysteem.

 

Ook tweewielers populair

Vooral in de grote steden (Den Haag, Rotterdam en Amsterdam) loop je een grote kans dat je motorfiets of brom- en snorfiets gestolen wordt. Door een goedgekeurd alarmsysteem te monteren en daarnaast ook een extra slot te gebruiken, dat je vastmaakt aan een vast punt of speciale parkeersteun, loop je minder kans op diefstal van je tweewieler.

 

Meer weten over de beveiliging van je voertuig?

Kijk eens op de site van de stichting VbV: Auto beveiligen – Stichting VbV of op de site van Centrum voor Criminaliteitsbeheersing en Veiligheid voor tips over voertuigbeveiliging.