Forse stijging van diefstal zware vrachtwagens

Het gaat niet goed met de diefstal van de zware bedrijfsvoertuigen (> dan 3.500 kg). In de eerste tien maanden van dit jaar zijn er 48 gesloten, tegenover 30 in 2018. Dat betekent een stijging van maar liefst zestig procent.

 

Vooral de maand oktober deed met elf gestolen voertuigen een fikse duit in het zakje. In oktober 2018 werden er ‘slechts’ vier gestolen. De cijfers komen uit de maandstatistiek van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. “Wij doen geen onderzoek naar de oorzaken, maar weten wel dat de diefstallen van vrachtwagens vaak lading-gerelateerd zijn”, reageert André Bouwman van het LIV. “En zeker nu het economisch meer voor de wind gaat, zijn er ook meer transporten op de weg te vinden, waardoor de kans op diefstal toeneemt.”

Jonge auto’s
Iets soortgelijks constateert het Informatiecentrum bij de jonge voertuigen, de auto’s van nul tot en met drie jaar. Bouwman: “Ook in die categorie stijgt het aantal diefstallen. Met name de luxe modellen als de Audi A1, Fiat 600 en de Landrover Evoque zijn weer meer bij het dievengilde in trek. De voertuigcriminaliteit heeft wat dat betreft ook gewoon met vraag en aanbod te maken.”

Tot 21 november zijn er 1.473 jonge exemplaren gestolen, terwijl dat er in 2018 nog 1.323 waren. Een stijging dus van 11,3 procent.